“Af en toe voel ik mij een alleenstaande ouder” 

 

Zo vertelde de vrouw mij tijdens de eerste relatie coaching sessie. Haar woorden vielen uit de lucht als een donderslag bij heldere hemel. Haar verhaal was geen uitzondering; ik had het al talloze keren gehoord.

De Onzichtbare Kloof

Het fenomeen van koppels die zich alleen voelen in hun relatie lijkt steeds vaker te komen. Hoe komt het toch dat dit gevoel van eenzaamheid zich zo diep in relaties kan wortelen?

In onze moderne wereld zijn koppels met kinderen vaak jongleurs van het leven, constante bezig met het in evenwicht houden van alle ballen die ze in de lucht gooien: de droom van hun perfecte huis, de zorg voor de kinderen, hun duurzame jobs, en het onderhouden van contact met vrienden en familie. Het is niet verrassend dat hun relatie vaak naar de achtergrond verschuift.

 

Met de tijd stoppen ze met echt met elkaar te praten. Het begrip voor elkaars innerlijke wereld lijkt ver weg, en dat leidt tot talloze conflicten.

 

De Kracht van Verbinding

Waarom is verbinding in een relatie zo belangrijk? Het antwoord ligt diep geworteld in onze menselijke aard.

In de tijd dat onze voorouders nog door de wildernis zwierven, waren ze sterk afhankelijk van hun groep om te overleven. Taken werden verdeeld: de een jaagde, de ander voor de kinderen, weer anderen complete vuur. Verbannen worden uit de groep was het ergste dat je kon overwinnen. In je enige was je kwetsbaarder voor wilde dieren en had je minder kans om te overleven. Kortom, verbinding met anderen was letterlijk van levensbelang.

 

Terug naar de Basis

Het is dan ook geen verrassing dat we zo intens naar verbinding streven, vooral met onze partners. Maar hoe maak je die verbinding opnieuw als deze bedreiging om de hoek  loert?

 

Tip 1: Empathisch luisteren

Een eerste stap naar herstel van verbinding is empathisch luisteren. We kijken vaak naar onze partner vanuit ons eigen perspectief. Het draait om “ik” in plaats van “wij.” Een verschuiving naar “hoe voelt dit voor jou?” zou dit kunnen omkeren. Door vragen te stellen en echt te luisteren naar je partner, krijg je inzicht in hun perspectief.

Het betekent ook dat je je eigen oordeel en aanvallende gedachten zelf moeten parkeren. Het doel is om je partner te begrijpen voordat je zelf begrepen wilt worden.

 

Tip 2: Investeer in Jullie Relatie

Elk individu heeft een relationele ‘bankrekening‘. Een hoog saldo betekent dat jullie veel van elkaar kunnen hebben, terwijl een laag saldo meer risico geeft op relationele problemen. Het is tijd om te sparen als het saldo laag is.

 

Complimenten geven, kleine gebaren van vriendelijkheid, of het regelen van iets speciaals voor je partner zijn allemaal stortingen op dat lage saldo. Maar onthoud: de stortingen moeten passen bij wat jouw partner gelukkig maakt, niet alleen jou.

 

Empathie komt hier weer om de hoek kijken. Begrijp wat uw partner waardeert en handel daarnaar. Als jouw partner droomt van een romantische maaltijd, zorg daar dan voor, zelfs als je een hekel hebt aan koken.

 

“ Als je het niet zeker weet, vraag het dan gewoon. Simpel toch?”

 

Een Nieuwe Start

Relaties zijn als levende organismen; ze hebben aandacht en zorg nodig om te genieten. Het gevoel van eenzaamheid kan verdwijnen als we weer investeren in verbinding, zoals onze voorouders dat deden om te overleven. Zo kunnen we de banden versterken die ons verenigen, en samen sterker en gelukkiger worden.

 

 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef alstublieft een geldig e-mailadres op.
You need to agree with the terms to proceed